Bristen på valfrihet i strävan efter “skönhet”.

Det är förhållandevis få som på allvar ifrågasätter den tid och de pengar som går åt på kvinnors strävande efter att leva upp till skönhetsidealen. Män påverkas av skönhetsideal, men i mindre utsträckning än kvinnor. Som grupp betraktat lägger män ner mindre tid och resurser på sitt utseende än kvinnor. Som kvinna har jag en lång lista på saker jag förväntas göra för att leva upp till samhällets krav. Många kvinnor hävdar att det här är ett eget val, men frågan är hur frivilligt det valet är.

Det är ett faktum att kvinnor som inte sminkar sig diskrimineras på arbetsmarknaden. Tidigare studier har visat att attraktiva människor förväntas lyckas bättre i skolan, på jobbet och i livet – och behandlas på det sättet – genom att få medhåll, få hjälp och genom att erbjudas ett större personligt utrymme. En relativt ny studie visar, ledsamt nog, att kvinnor som sminkar sig får fördelar jämfört med kvinnor som inte sminkar sig. Kvinnor som sminkar sig upplevs enligt studien som mer kompetenta, mer trovärdiga och mer sympatiska – både vid första ögonkastet och på längre sikt. Detta får naturligtvis konsekvenser i arbetslivet där kvinnor som vill ha de bästa förutsättningarna tvingas lägga ner tid och pengar på sitt utseende på ett orimligt sätt i förhållande till män [f]. Som Liza Marklund och Lotta Snickare betonar i sin bok “Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra” så är en rejäl ‘chefsmage’ inget som hindrar en man från att avancera inom arbetet, däremot tenderar de relativt få kvinnliga chefer som finns att vara smala.

 

Jag listar några av de saker kvinnor gör för att leva upp till skönhetsidealen:

Smink. Att “sätta på sig ansiktet” är en talande omskrivning. Först täcker man sina egna drag med lager efter lager av krämer och puder och sedan målar man dit nya drag så att man ser ut som en kvinna ‘skall’ se ut. Man gör så att ögon och läppar ser större ut, man framhäver kindbenen. Många kvinnor rationaliserar det faktum att de sminkar sig med att de på det sättet får utlopp för sin “konstnärliga ådra” – en analyserande person hade frågat sig varför majoriteten av män inte har samma konstnärliga ådra. För ser man på gruppen män och generaliserar, så bryr sig de flesta om sitt utseende, men lägger inte ner samma tid och pengar på sitt utseende som en genomsnittlig kvinna[h]. Jag känner igen siffror från undersökningar i min egen bekantskapskrets: De flesta män jag känner har en väldigt enkel skönhetsrutin; de duschar, rakar sig i ansiktet, tar på sig deodorant och fixar med sitt hår på morgonen. Sedan känner de att de duger. De flesta kvinnor jag känner har en tre- eller fyra gånger så lång skönhetsrutin varje morgon. Att både kvinnor och män normalt sett klär upp sig och utför någon slags skönhetsrutin innan fester och vid speciella tillfällen har jag ingenting emot; Det är social norm, och en trevlig och relativt jämställd sådan. Det jag ifrågasätter är att det är en självklarhet att en genomsnittlig kvinna skall lägga ner mer tid och mer pengar på sitt utseende än en genomsnittlig man och att kvinnor känner att de måste sminka sig varje dag.

Det är inte alla kvinnor som sminkar sig extremt mycket, men nästan alla kvinnor sminkar sig[h]. Den så kallade “naturliga” sminkningen är en fälla i sig, då de få kvinnor som inte sminkar sig konstant jämförs med kvinnorna med den släta felfria hy som bara en BB-kräm eller en bra concealer kan åstadkomma – och på grundval av detta, dvs sitt utseende, diskrimineras de i arbetslivet på grund av den jämförelsen[f]. Enligt en undersökning gjord av Kicks i Sverige kan 75 procent av kvinnorna i åldern 20-25 år inte tänka sig att gå utanför hemmet utan smink [h].

En studie gjord i USA på 3000 kvinnor visar att en genomsnittlig kvinna väntar i minst två och en halv månad innan hon visar sitt ansikte utan make-up för sin partner. Mer än en tredjedel av kvinnorna i studien var övertygade om att deras partner inte hade blivit attraherad av dem om kvinnorna inte hade burit smink när de träffades. Det kanske mest skrämmande är att 14 procent av kvinnorna i studien säger att de går upp tidigt och ‘sätter på sig ansiktet’ innan deras partner vaknar för att slippa visa sig utan smink [e].

Det här är problematiskt. Kvinnor sminkar sig inte bara för att bli snygga. De sminkar sig för att se “normala ut” och för att våga gå utanför hemmet och för att våga visa sig för sin partner. Vi har alltså skapat en inflation i skönhet där en sminkad kvinna är normen i samhället och en kvinna som inte sminkar sig “anstränger sig för att vara ful”. 

 

Hårborttagning är en annan del av den eskalerande skönhetshetsen. Det har länge varit norm att raka håret under armarna och på benen som kvinna. Idag räcker det inte. För 20 år sedan var brasiliansk vaxning något man såg i extremporr, idag är det en sådan norm att raka eller vaxa könshåret att många flickor i tidiga tonåren blir mobbade om de låter bli.[c] Ett vanligt problem vid hårborttagning i underlivet är besvär med inåtväxande hårstrån, inflammationer och svampinfektioner[b], [c]. Även de vuxna som kan raka sitt könshår helt besvärsfritt bidrar till att småbarn neråt 11-årsåldern känner sig tvingade att raka underlivet för att de tror att andra tycker att de är äckliga och onaturliga om de låter bli. Man kan undra varför hår som växer på en man är naturligt medan hår som växer på en kvinna är ofräscht. Efter bilden på tjejen med orakad armhåla på melodifestivalen och den nätmobbning bilden ledde till, tycker jag att det till och med kan vara ett viktigt ställningstagande att låta bli att raka sig.[e] Som Nanna Johansson formulerade sig: “Jag undrar vad en man hade behövt göra för att hamna på en skärmdump från melodifestivalen”[a]. Det är märkligt. Vuxna människor får hår på kroppen, könshår, hår under armarna och på benen. Hår är kvinnligt såväl som manligt och helt naturligt. Könshår håller underlivet friskt och i balans. Människor med hår på kroppen som tvättar sig är precis lika fräscha som människor utan hår på kroppen som tvättar sig. Framför allt: Ingen skall få säga till någon annan att de är ofräscha eller äckliga på grund av att de väljer att inte vara slavar under porrens och samhällets skönhetsideal.

 

Kvinnor förväntas också färga håret. För de flesta kvinnor är färgning av håret på huvudet faktiskt en självklarhet. Gråa stänk i håret på en äldre man ger pondus, men gråa hår på en kvinna betyder att hon har glömt att tona håret. Numera tillkommer för många även färgning av ögonbryn och ögonfransar. Vissa tar det ännu ett steg längre med ögonfransförlängning. När de ändå är på skönhetssalongen passar många på att göra en manikyr.

 

Sedan länge finns även “formande” underkläder, för att få de “naturliga kvinnliga former” majoriteten av kvinnor måste ha formande underkläder för att uppnå. Push-up BH, korsetter, pull-in funktioner på kläder, spandex.

*

Som Caitlin Moran skriver i “Konsten att vara kvinna”: And all of this isn’t done to look scorchingly hot, or deathlessly beautiful, or ready for some nudey-shot on the beach. It’s not to be Pamela Anderson. It’s just to look “normal”. To have normallooking legs, and a normallooking face, and a crotch to feel confident about. 

*

Inget av det jag har räknat upp är fel i sig. Det är inte fel att bry sig om sitt utseende. Problemet är när inflationen i utseende går så långt som den har gjort idag. Problemet uppstår när kvinnor som inte sminkar sig förbigås när en ny chef skall tillsättas, trots att sminkning inte ens är en faktor när chefen som skall tillsättas är en man. Problemet är när kvinnor spenderar timmar framför spegeln varje vecka för att känna att de duger, medan män inte måste det. När kvinnor lägger ner en ansenlig del av sin månadsinkomst på besök hos frisören och på skönhetssalonger, medan män inte behöver det.

Normer kan ändras. Tidigare var det norm att kvinnor inte skulle ha kort hår. Nu höjer ingen på ögonbrynen om en korthårig kvinna passerar på gatan. Inte heller diskrimineras korthåriga kvinnor, mer än andra kvinnor, i arbetslivet.  Om fler kvinnor vågade låta bli rakhyveln så att barn växte upp med kvinnor omkring sig som har hår på kroppen på samma sätt som män har hår på kroppen. Om kvinnor vågade gå utanför huset utan smink. Om vi fick se kvinnliga jurister, ekonomer, butiksbiträden, läkare och mammor utan smink. Om vi lät barnen se kvinnliga förebilder som chefer och stadsministrar utan smink – för när bar Reinfeldt senast smink utanför en TV-studio? – så skulle det snart bli ett samhällsklimat där kvinnor också kan bedömas utefter sin kompetens och inte efter sitt utseende.


[a]http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=5017628
[b]http://www.unt.se/uppsala/fler-yngre-rakar-bort-konsharen-2355828.aspx
[c]http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/nu-ska-haret-bort/
[d]http://facesofbeauty.org/2012/01/26/women-makeup-theres-more-to-makeup-use-than-meets-the-eye/
[e]http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1346530/Make-agoraphobia-A-women-wouldn-t-dare-outside-make-on.html
[f]http://www.nytimes.com/2011/10/13/fashion/makeup-makes-women-appear-more-competent-study.html?_r=0, http://www.plosone.org/article/info:doi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0025656
[g]http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14523495.ab
[
h]https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:JrJnAynsc0AJ:www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kicks/document/download/resource_document/24654+&hl=sv&gl=se&pid=bl&srcid=ADGEESgL7z3DgQ1u2-3VDBNHHIr19b5bi8uHiTKOAF_fIO4oWC-gPZAlOjfMEcRGqm8HCqaB-K7VNQ-HmmviWKtpBV749KMA4mx7WmIBaYclNh22yXXFCr0xhwZ6z7PokQ83DjLuq7TQ&sig=AHIEtbT4E6FY6zar-w5MBVSJjvHhSItohQ

2 Responses to “Bristen på valfrihet i strävan efter “skönhet”.”


  1. 2 Lars 2014/05/21 at 23:30

    Mycket bra, svårt att tänka sig in i som man. Men du har ju så rätt.

    Jag gillar att du differntierar mellan att vilja göra sig snygg och att känna sig tvungen för att kunna gå ut. Jag gillar också att du inte levererar några färdiga politiska lösningar på ett problem som inte kan eller ska lösas politiskt. Det viktigaste tror jag är att göra som du gör nu, forskning och att föregå med ett gott exempel.


Leave a comment




Follow Vetenskapsgrund on WordPress.com